Projektpedagógia micro:bit segítségével 3.

A múlt héten tovább folytattuk az elző bejegyzéseinkban (1 és 2) leírt kezdeményezésünket, amikor is általános iskolás gyermekekkel valósítottunk meg különböző micro:bit eszközökhöz köthető projekteket. Az eredeti elképzelés az volt, hogy Abonyi-Tóth Andor könyvében (95. oldal) ismertetett papír zongora elkészítése valósul meg, csapatokban, projektpedagógiai elemekkel, azonban Fülöp Tamás ismertető videójából és az alatta található részletesebb leírásból kiderült, hogy a feladat valamennyivel összetettebb, mint az első látásra tűnt, így az idő rövidsége miatt egy újabb projektet kerestünk. Így esett a választásunk a Ne remegj/Csak nyugalom projektre, szintén a fenn említett könyv 99. oldaláról. A játékot picit továbbgondolva, hibát jelző LED-el és időméréssel kiegészítve, vittük  június 7-én az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolába. Külön öröm volt számunkra, hogy a nemrég közösségi összefogással megmentett iskolában népszerűsíthettük az oktatástechnológia legújabb vívmányait és a hozzá tartozó módszereket.

Nagy Kanász Noémi az Eddie segítségével a diákok elé tárt egy virtuális vulkánt, Boros Orsolya a micro:bit eszközzel történő programozást mutatta be, Szeles Kolos a robotegérrel való kódolást ismertette meg a diákokkal, csapatunk új tagja, Rajsli Beáta a LegoBoost robotot irányította. Kovács Cintia tanárnő pedig AR kifestőkkel készült és bemutatta a VR szemüveget  is, két látványos applikáción keresztül.

A Ne remegj projekt egy pályából, egy hurokból, egy micro:bit eszközből és kábelekből áll. A pályát képező drótot egy hungarocell (sztiropor) talpra rögzítettük (szúrtuk át). A játék lényege, hogy a hurkot végigvezessük a pályán úgy, hogy ne érjünk a pályát képező dróthoz. A rendszer jelzi a hibákat egy X-el és egy LED felvillantásával, valamint méri az időt és a hibapontokat. Valamint a pálya végén van egy újabb drót, amely megérintésével jelzik, hogy végigértek a pályán és a micro:bit kijelzi az időt. Természetesen fontos szigetelni azokat a pontokat, ahol hiba keletkezne, ha a két drót egymáshoz érne.

Csapatok:

Az eszköz összeszerelése – Összeszerelés végző csapat
Az eszköz felprogramozása – Programozó csapat

A tanulók nagyobb fennakadás nélkül megvalósították a projektet. Egyedül a kábelek csatlakoztatásánál jelentkeztek kisebb nehézségek (a GND kivezetésre egyszerre 2 krokodilcsipesz csatlakozik), de erre a módosított feladatlapon feladatlapon már külön felhívtuk a figyelmet. A projekt kidolgozásához körülbelül 60 perc volt szükséges, majd a későbbiekben a tanulók nagy szeretettel próbálták ki a megépített játékot és még versenyeztek is egymással.

Néhány kép a folyamatról:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CAPTCHA *