Projektpedagógia micro:bit segítségével 2.

A héten folytattuk az előző bejegyzésben leírt kezdeményezésünket, amelyben micro:bit eszközök segítségével valósítunk meg projekteket és amelyekben a digitális (programozói) kompetenciák fejlesztése mellett a legfontosabb elv, hogy a csapatok folyamatosan kommunikáljanak egymással, segítsék egymás munkáját, illetve használják egymás mérési eredményeit, fejlesszék a soft skills-nek nevezett készségeket is.

Március 22-én a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskolába látogattunk a korszerű oktatástechnológiai bemutató  roadshow-nk keretein belül, ahol az egyéb bázisok mellett (robot egér, kiterjesztett valóság, QR-kódok, Lego Boost, Pivot Animator) egy csapattal (5. és 6. osztályos tanulók) távirányítású autót készítettünk egy micro:bit és a micro:Bi kocsi segítségével. A két eszköz rádión kommunikált, így fontos volt az összes csapat egyeztetése a közösen megbeszélt csatorna, jelek és a motor vezérlése kapcsán.

A tanulók előtudás nélkül érkeztek és néhány alapozó feladat bemutatása után, amelyek letölthetők a következő linkről:

  • a micro:bit működésének alapjait (egyszerű feladatok az eszköz döntésével)
  • a 2 eszköz között megvalósuló rádiós kommunikáció alapjait
  • a mic:Robi kocsi vezérlésének alapjait

a tanulók csapatokat alkottak és elkezdődött a munka. A projektet már kipróbáltunk januárban egy pedagógus továbbképzés során, azonban a mérést végző csapat nem tudta elvégezni a feladatát, így nem valósult meg a projekt. Ezt finomítottuk és felhívtuk a csapat tagjainak a figyelmét, hogy a micro:Bi kocsi motorjai úgy működnek, ha csak az egyik pólushoz rendelünk digitális írás 1 értéket és a jobb oldali motort a 0 és a 16-os láb,  a bal oldali motort a 8-as és a 12-es láb vezérli.

A tanulókból a következő csapatokat alakítottuk ki a következő feladatokkal:

  • A távirányító program megírása – Programozó 1. csapat
  • Meghatározni, hogy az egyes lábakhoz rendelt értékek alapján  hogyan fog a Mic:Robi kocsi haladni vagy fordulni  – Mérést végző csapat
  • A Mic:Robi kocsit vezérlő program megírása  –  Programozó 2. csapat

A projektfeladatokat, kisebb-nagyobb segítséggel, megvalósították a csapatok, hatalmas élmény volt számukra, amikor a két micro:bit elkezdett kommunkálni és a kocsi megindult az adott irányba. A feladatok elvégzéséhez 60-90 perc volt szükséges és fontos, hogy szinte az összes diák a teljes folyamat alatt aktív volt: dolgozott vagy segített a többi csapatnak. A feladatlapokat a képzés után kicsit finomítottuk és itt tölthető le.

Néhány kép a folyamatról:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CAPTCHA *