Videókonferenciák az alsóban és az egyetemen

A kislányom most kezdte el az iskolát. Elsős lett és kicsit több mint fél év után leállt a hagyományos oktatás. 17.30 van és nagy a készülődés. A kislány hajgöndörítőt (?!) tesz a hajára és bevizezi, hogy még fényesebb legyen. Átöltözik. A tanítónéni fogja őket hívni 18 órakor, videókonferencia lesz. Mondom neki, hogy biztos valamelyik fiúnak akar tetszeni. Erre ő: “apa, én a tanítónéninek akarok tetszeni és mások se jönnek kócosan”.

18 órakor elkezdődik a magyar óra. A tanítónénink nagyon ügyesen oldja meg ezt az új helyzetet. Úgy mint az órán, kérdez, dícsér, feladatokat oszt ki, egy nagyon interaktív óra alakul ki. Sorba olvastatja a gyerekeket. Platformként a 8×8 Virtual Office szoftvert használja az osztály, amely telepíthető okostelefonra is 8×8 Virtual Office. Csak a virtuálisan létrehozott szoba nevének begépelése kell a csatlakozáshoz, gyorsan és egyszerűen megy. Persze ennek a helyzetnek is ugyanúgy megvannak a sajátosságai, mint annak idején a Facebook hőskorában, amikor család fényképalbumok kerültek fel a felhőbe, most a nappaliban zajló szülői beszélgetéseknek lehet részese mindenki, aki csatlakozik egy ilyen híváshoz.

Úgy döntöttem, hogy én folytatom az oktatást, órarend szerint, online. Csütörtökön 8,50-kor kezdődik az első órám, oktatásinformatika. Már előző nap elkészítek minden digitális tartalmat. Skype-ot fogok használni a hívásra. Nagyon komoly cég üzemelteti, tehát valószínűleg van kapacitása a rendszernek, amelynél a videókonferencia 50 személyig ingyenes. Inget húzok, elvégre órát fogok tartani. A napokban hozzáadtam a hallgatóimat egy csoporthoz. Még borítóképet is választottam a jogtisztán felhasználató Pixabay felületéről. Megkérem a csoportot a hívás előtti percekbe, hogy adják hozzá  azokat a csoporttársaikat, akiket én nem látok. Hívom a csoportot és közben nagyszámú ablak van nyitva nálam és gondolkodom, hogy mi lehet az alternatív kommunikációs felület, ha leáll a rendszer. A Viber nekem szimpatikus, de az egyetemisták nem használják, sőt mint később kiderült a csoport nagyobb része az előző napokban telepítette és regisztrált a Skype-ra. Feltételezem, hogy elsődleges kommunikációs felüelt az Instagram az esetükben. A hallgatók lazák és jókedvűek, többen kávéznak. Valakinek csörög a telefonja, próbálom rugalmasan kezelni az új helyzetet. Nem kizárt, hogy kommunikálnak egymással is egy felületen, ahol én nem vagyok jelen :).

Az előadás során a következő felületeket használom:

  • Skype a videóhívásra, a képernyőm megosztására és a csevegés oldalsávot a linkek elküldésére
  • PowerPoint a prezentációm bemutatására.
  • Az oktatásinformatika könyvem PDF változatát
  • A legutóbbi blogbejegyzésemet
  • Kahoot-ot az óra elején az előző óra tananyagának visszakérésére
  • Google Drive szöveges dokumentumot egy rövid szöveges visszajelzésre
  • Mentimeter oldalt néhány rövid szavazásra és egyet az interaktív szófelhő megalkotására
  • Valamint a Skype saját szavazórendszerét az óra végén a kiértékelésre, amikor arról beszéltünk, hogy hogyan élték meg az első ilyen jellegű órát

Talán egy kicsit meglepődtek a hallgatók, amikor folyamatosan visszajelzésket kértem tőlük. Persze, hogy a hagyományos kontaktórát csak nehezen tudjuk helyettesíteni, de azt is be kell látni, hogy digitális eszközök nélkül nem tudtam volna ennyi visszajelzést és ezek kiértékelését elvégezni ennyi idő alatt. 31 hallgató volt a csoportban és 3 kahoot kérdés, 1 Google Drive visszajelzést, 3 Mentimeter interaktív szófelhőt és 1 Skype-os szavazást indítottam. Ez 8×31 és 248 kiosztott és kiértékelt feladatnak felel meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CAPTCHA *