Óvodapedagógusok digitális kompetenciáinak fejlesztése

A Magyar Nemzeti Tanács felkérésére, az e-Régió civil szervezet, 6 hétvégén, 6 helyszínen, 4 oktatóval (Námesztovszki Zsolt, Esztelecki Péter, Kovács Juhász Cintia és Urbán Dorottya) és 3 segítővel (Masa Viktória, Veréb Anett, Kovács Emese ), összesen 54 megtartott óra segítségévíel 153 óvódapedagógus digitális kompetenciáját fejlesztette.

A képzést 2022. október 10-én kezdtük és 2022. november 5-én fejeztük be. A szombati képzések a következő helyszíneken kerültek megszervezésre: Szabadka (2 csoport), Topolya (3 csoport), Magyarkanizsa, Zenta (3 csoport), Ada és Óbecse. Egy csoportba legtöbb 15 pedagógus került és egy terembe egy oktató és egy számítógépnél segítő kolléga oktatott.

A képzésre azért mutatkozott igény, mert új programot vezettek be az iskoláskor előtti intézményekbe és áttértek a projektalapú foglalkozásokra. Ezen foglalkozások után az óvódapedagógusok beszámolót kellett, hogy készítsenek, amelyhez szükséges volt a szövegszerkesztő alapvető ismerete (szövegbevitel, szövegformázás, kép beszúrása stb.). Az elkészült beszámolót az óvódapedagógusok e-mail csatolmányként kellett, hogy elküldjék,  fel kellett, hogy töltsék a felhőbe vagy ki kellett nyomtatniuk. Ezeket a folyamatokat szimuláltuk és pótoltuk a hiányosságokat. Emellett a képzés érintette a táblázatkezelés alapjait (adatbevitel, cellák formázása és a legegyszerűbb függvények), valamint a prezentációkészítést is (diák testreszabása, képek feltöltése és egy kirakati bemutató elkészítése). A képzés végén bemutattunk olyan hasznos eszközöket és alkalmazásokat, amelyeket a pedagógusok be tudnak emelni az óvódai munkába és nem igénylik azt, hogy a gyerekek tudjanak olvasni.

A képzés teljes egészében gyakorlatközpontú volt, a különböző feladatok ismertetését olyan feladatok segítségével végeztük el, amelyekkel az óvódapedagógusok is találkozhatnak a munkájuk során (portfólió készítése, hiányzások és befizetések adminisztrálása, oklevél készítése és prezentáció készítése ballagásra). Emellett megjelent a képzés folyamán az internetes keresés ismertetése, a képek keresése és a keresés részleteinek beállításai (kifesthető képek keresése egy projekthez), valamint a felhő alapú szolgáltatások, a tartalmak feltöltése és megosztása. A képzés talán legnagyobb szakmai kihívása az volt, hogy a saját eszköz segítségével készített képet a résztvevők beszerkesszék egy előre megadott dokumentumba és ezt a dokumentumot megosszák a többiekkel vagy feltöltsék a felhőbe. Ebben a folyamatban a különböző mobilos operációs rendszerek, az adatforgalom hiánya és egyéb előre nem várt problémák okoztak nehézséget. Azonban a képzés végére ezt a feladatot is megoldott az összes résztvevő, különböző módon: kép feltöltése majd letöltése, elküldés e-mailben saját címre, adatkábel segítségével stb.

Azt tapasztaltuk, hogy az óvódapedagógusoknak is szükséges a digitális kompetenciák fejlesztése, habár tudatában vagyunk annak, hogy 8 óra alatt nem lehet mindent megtanulni/megtanítani. Azoknak a kollégáknak esetében, akiknél hiányztak az alapok az általunk létrehozott tananyag túl soknak bizonyult. Másrészről arra is mutatkozott igény, hogy ez a képzés folyamatos legyen, mivel a nem használt műveletek idővel kikopnak. Mi arra bíztattuk a résztvevőket, hogy próbálják otthon is elvégezni azokat a feladatokat, amelyeket hasznosnak tartanak és gyakorljonak akár fiktív dokumentumok segítségével.

A képzés során az oktatói csapat is sokat tanult. A tapasztalatainkat a következő megállapítások köré tudnánk összegezni:

Az óvódapedagógusok döntő többsége saját, leggyakrabban saját eszközön dolgozik. Ezek a leggyakrabban Android operációs rendszerű okostelefon. Sok feladatot el tudnak végezni ezzel az eszközzel (kapcsolattartás a kollégákkal és a szülőkkel Viber vagy Messenger csoportokon belül, projektek alapszintű adminisztrálása), azonban vannak olyan feladatok, amelyeket okostelefonnal nem tudnak elvégezni. Az iskoláskor előtti intézmények felszereltsége nagy heterogén. Sok helyen nincs saját számítógépük a csoportoknak, valamint a kivetítés (projektor vagy TV) is nagyon kevés helyen lehetséges.

Sok esetben hiányos a kollégák informatikai alapismerete, így mi is az alapfogalmak definiálásával kezdtük, mint amilyenek a mappa és állomány fogalma, az asztal és a tálca funkciója, a jobb és a bal kattintás közötti különbség, dupla kattintás szerepe stb. Sok esetben a kollégák úgy érezték, hogy ezek az ismeretek nem lesznek számukra szükségesek és sok esetben más(kolléga, családtag) végzi el helyettük ezeket a feladatokat.

Sok óvóda beszerzett BeeBot padlórobotokat, valamint az ezekhez tartozó pályákat. Az eszközök nagyon jól használhatók a különböző foglalkozásokon. Az óvódapedagógusoknak ajánlottuk  Aknai Dóra Orsolya, gyógypedagógus blogját, ahol a Padlórobotokról, avagy Robotméhecske kalandozásai részben nagyon sok szakmai anyag és módszer érhető el ingyenesen.

Több óvódapedagógus megjegyezte kiemelte azt, hogy a képzés erőssége az volt, hogy magyar nyelven, a résztvevők anyanyelvén zajlott le.

A képzést a résztvevők több szempont alapján értékelték, de összességében elmondható, hogy nagyon magas értékelést kapott. A teljes képzés (összes csoport) értékelésének az átlaga: 4,95 volt (ötös skálán), az elsajátított tudásanyból a résztvevők átlagban 93%-ot tudnak felhasználni a munkájuk  során. A képzést 148-an értékelték és minden résztvevők ajánlaná a képzést a kollégáinak.

Tananyag

Program

A Pannon RTV tudósítása eseményről

A Magyar Szó tudósítása az eseményről

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CAPTCHA *