II. szerbiai WRO

Nagyon jó hír és pozitív visszajelzés számunkra, hogy a WRO kezdeményezés 3 év után is töretlen és a pandémiás helyzet ellenére sikerül folyamatosan új csapatokat bevonzani. Az első WRO és a sikeres I. Lego-WRO Olimpiai Edzőtábor után, sajnos 2020. márciusától már az összes tevékenységünket online folytattuk. Ehhez a helyzethez alkalmazkodva az Edu Robotics Cup már online került megszervezésre. Az online versenyt folytatva, döntöttünk újra a WRO megszervezése mellett, habár sok csapat (főleg a felsőoktatási intézmények csapatai) kívül estek WRO felső korhatárától (20 év) – az Edu Robotics Cup legidősebb kategóriája (25 év felettiek – Master kategória). Így idén is sok új csapat vett részt a versenyen.

A versenyfeladatokat továbbra is WeDo 2.0 és LEGO Mindstorms EV3 szettek segítségével kellett megoldani, az előre elkészített pályán és a lényege, hogy az egyes pályaelemeket a megfelelő helyre tollja vagy emelje a robot, a döntéseket pedig a megfelelő szenzorok segítségével (színszenzor, távolságmérő szenzor stb.) hozza meg. Természetesen a feladatok nehézsége illeszkedik a korosztályokhoz, azonban mindegyik korosztálynál sok gyakorlásral, próbálkozásra és kreativitásra van szükség. Talán könnyítés az idei online versenynél az volt, hogy a próbálkozások száma gyakorlatilag végtelen, míg a hagyományos versenyen meghatározott számú menetkör áll a csapatok rendelkezésére.

Idén a WRO-n 57 vajdasági magyar csapat (a csapatokat 1 csapatvezető és 2 vagy 3 tanuló alkotta) és 13  bíró vett részt a versenyen. Az idei téma a fenntartható fejlődés és a megújuló energia. A verseny idén is online zajlott és a csapatok egy videót és egy rövid leírást töltöttek fel a platformra, az előzetes instrukciók alapján. Az elementary, junior és senior kategóriákból a győztes csapatok „eljutnak” a világdöntőre, amelyet november 18-21. Között szerveznek meg (WeDo kategóriába nincs ilyen esemény). Ez a tény, úgy gondolom, hogy jelentősen növeli az adott intézmények láthatóságát, de hatalmas elismerés a gyerkeknek és felkészítő tanáraiknak is. Mi ebben a folyamatban megpróbáljuk őket a továbbiakban is segíteni, mivel a világversenyen elért jó eredmény az egész régió és a közösségünk számára is rendkívüli jelentőséggel bír.

A díjkiosztón 15 csapatvezetőt és 37 tanulót díjaztunk.

Az online eredményhirdetés megelőzte a díjkiosztót és a következő linken érhető el:

A verseny hivatalos honlapára felkerültek a szabályok és a szabálymagyarázó videók, valamint az online versenyhez köthető követelmények (hogyan kell videót készíteni, mit tartalmazzon a videó, az online platform jellemző stb).

A verseny a következő történetek köré épült fel:

WeDo kategóira (11 induló csapat – 10 év alatti korosztály): Az erdőtüzek minden nyáron problémákat okoznak Kanadában. A tüzek rendszeresen elpusztítják az erdők nagy részét és sokszor előfordul, hogy a tüzek elérik a lakott területeket is, ahonnan az embereket biztonságos helyre kell kimenteni. A tüzek száraz, meleg időben keletkeznek és terjednek. A klímaváltozás miatt egyre hosszabbak és szárazabbak a nyarak. Kanadának szembe kell néznie ezzel a növekvő veszéllyel.

Ez egy kicsit más téma, mivel itt maradt a tavalyi verseny, amikor a téma a klímaváltozás volt

Elementary (10 induló csapat – 8 és 12 év között): A jövő szempontjából nagyon fontos az energiaforrások felelős felhasználása. Fontos a társadalom és fontos a saját otthonaink számára is. Az Elementary korosztály versenypályáján a robot segít az otthonok modernizálásában. A robot lecseréli a régi típusú izzókat új, enerigatakarékos izzókra. Továbbá a robot napelem cellákat telepít a tetőre és okos otthon eszközöket is telepít. Ezek segítenek csökkenteni a ház enerigaigényét és egyúttal felhasználja a rendelkezésre álló megújuló enerigaforrásokat.

Junior kategória (27 induló csapat – 12-15 év közötti kategória): Egyre több elektromos autó jelenik meg az utakon és sok esetben magával hozza a töltésükhöz szükséges infrastruktúra kiépítését is. Jelenleg egy elektromos autó töltése több órát is igénybe vesz, ellentétben a benzinkutak gyors kiszolgálásával, ami új innovációkhoz vezetett. Az egyik ilyen ötlet az autók töltése miközben parkolnak. Egy intelligens parkolóházban a jövőben egy robot kiválogatja a parkoló autókat és a töltést igénylő hybrid vagy elektromos járműveket a töltőállomásra helyezi.

Senior kategória (9 induló csapat – 15 és 20 év között). A modern világ mindennapi életvitele egyre több energiát igényel mind a háztartások, mind az ipar számára. A villamosenergia és a hozzá kapcsolódó technológiák elterjedése – mint az elektromos járművek – megváltoztatják az emberek fogyasztási szokásait. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy hosszútávon az energiatermelés (gáz, olaj) hagyományos módjai nem fenntarthatóak. A megújuló energiaforrások használata egyre népszerűbbé válik. Viszont egyes megújuló energiaforrások, mint a nap vagy szél, nem folyamatos és állandó források; az időjárás függvényében változik a hatékonyságuk. Nagy kihívás olyan elektromos hálózatot tervezni, ami okosan fel tudja venni az energiát több forrásból is.

Talán a legnagyobb kihívás az edzések megszervezése volt a felkészülési időszakban, valamint az új csapatok toborozása azokban az esetekben, amikor a régi csapat már másik oktatsi intézményben folytatta a tanulmányait. Több kolléga is elmondta, hogy talán a legjobb stratégia az, hogy például a felsősök esetében ötödikes gyerekeket toboroznak, így ők négy évig tudnak versenyezni, úgy hogy a második évben már rendelkeznek egy jelentős előtudással és nem utolsó sorban egy működő robottal. Az idei versenyszezonban kipróbáltuk a nyílt edzésekeket és több ilyen eseményt szerveztünk Szabadkán és Újvidéken is. Minden eseményen több csapat vett részt, így valószínűleg ezt a kezdeményezést erősítenénk a jövőben. Másrészről azt tapasztaljuk, hogy az informatikatanárok túlterheltek, több intézményben dolgoznak és attól függetlenül, hogy más tantárgyakat oktatató tanárok (biológia, matematika stb.), pedagógusjelöltek és szülők is vállaltak csapatvezetést, az igazi potenciál még mindig az érdeklődő tanulókban van, ezt bizonyítja például a nagyon népszerű Lego Nyári Tábor is. Tehát ezekhez a tanulókhoz próbálunk meg a továbbiakban képezni csapatvezetőket és egy olyan támogató/mentori hálózatot létrehozni, amely tudásban és földrajzilag is lefedi a Vajdaságot.

Díjazottak:

WeDo (10 év alatti korosztály)

CSAPAT: csapatvezető TAG 1 TAG 2 TAG 3
1. Mini Manók Bakos Tímea Bakos Emma Pintér Alíz Bakos Anna
2. RipiRobi

 

Szekeres Melissza és Bakos Lilla Ország Dániel

 

Ország Dávid

 

2. MAH Gál Angéla Dudás Heidi Heléna Mészáros Martin Tőcsér Alen
2. ARC Huszár Szilvia Szabó Vilmos Rajković Martin Tóthgyörgy Dominik
3. A legyőzhetetlen banda Námesztovszki Tímea Námesztovszki Sára

 

Námesztovszki Bence

 

Elementary (8 és 12 év között)

1. Robot Riders Bagány Igor Huzsvár Áron Màtè Kristóf Bajusz Dániel
2. Manók Cirok Csilla Lackó Máté Kisimre Aina Zsiga Dániel
3. Tesla Manók Cirok Csilla Firic Dániel Sisák Nóra Orčić Léna

 

Junior (12-15 év között)

1. PROgramers Bagány Igor Kis Botond Hajas Ákos Berec Éva
2. ÁD duo Besnyi Izabella Bali Dániel Breszlávszki Ákos
3. BT001 Vukajlovic-Pecze Natália Pecze Teodor

 

Farkas Bálint

 

Puhalák Adrián

 

 

Senior (15 és 20 év között)

1. Beszédes Lego Team Bálint Nóra Balog Kornél Fábián Tamás
2. MindStrong Nagy Alfréd Ivan Stojanović Nagy Máté Mede Zalán
3. LEGO Farkasok Timea Bakos Papp Máté Pálfi Áron

Csoportkép a díjkiosztóról

Természetesen az idei verseny sem valósulhatott meg a támogatók nélkül. Pásztor István elnök úr, a verseny fővédnöke és a kezdeményezője. A Magyar Nemzeti Tanács idén is jelentős eszközökkel támogatta a versenyt és folyamatosan segíti a több éven át tartó építkezést és a verseny kiterjesztését. Ki kell emelnem Vicsek Annamáriát, aki rengeteg idővel és energiával segítette és segíti a verseny megszervezésének minden lépését, valamint a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kart, amely intézményi hátteret és otthont ad a WRO különböző eseményeinek, a csapatvezetők képzésétől a díjkiosztóig. Szintén hatalmas segítséget kaptunk Szögi Zoltántól és csapatától, WRO magyarországi főszervezőjétől. A 13 vajdasági bíró munkáját Flieber Ádám és Jámbor Kornél főbírók koordinálták. Az idei versenyt Kovács Attila és Deli Andor támogatta, az előző évek versenyét pedig Nagy István és Koza Andor.

Természetesen a jövőben is szeretnénk bővíteni a csapatok létszámát és ehhez pályát, pályaelemeket és szetteket biztosítunk. A csapatok jelentkezését a következő űrlapon várjuk:

JELENTKEZEM CSAPATVEZETŐNEK

Tudósítások:

Pannon RTV

Magyar Szó

Magyar Szó

Hét Nap

Vajdaság MA

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CAPTCHA *