Költséges szavazórendszerek helyett online alkalmazások

Gyakran hallható az, hogy a pedagógusok nagyon kevés visszajelzést kapnak a tanulóiktól, amely végigkíséri a teljes oktatási folyamatot, az általános iskolától a felsőoktatásig (Bill Gates egy frappáns előadása a problémáról). A visszacsatolás gyakran csak számonkérés alkalmával valósul meg, amely már gyakran túl későnek bizonyul ahhoz, hogy tananyagfejlesztéssel javítsunk a rendszeren. A web2-es eszközök, természetükből adódóan, az intenzív kommunikációra és a gyakori visszacsatolásokra épültek fel.

A szavazórendszereket mindig is hatékony eszköznek tartottam, habár az interaktív tábla kiegészítőként felkínált eszközök esetében gyakran éreztem úgy, hogy az ár/hatékonyság/kihasználtság arány tekintetében sokszor nem arányos ez a háromszög. A MOOC kurzusok során alkalmazott videóba ágyazott szavazás és ennek az eredményeinek azonnali megtekintése tovább erősítette bennem a módszer létjogosultságát.

A szoftverek jellegére és tulajdonságaira erőteljesen lehet az első lépésekkor következtetni. A letölthető alkalmazások általában az offline vagy web1-es világ felé nyitottak, az online regisztrációval (akár Facebook vagy Google+ segítségével) induló alkalmazások pedig általában korszerű és web2-es tevékenységet helyezik előtérbe.

RESPONDUS www.respondus.com

Habár online alternatívaként említik a Respondus 4. alkalmazást, igazából keretrendszerek számára (MOODLE, Blackboard) készíthető itt tesztsor (igazán szerteágazó módon), azonban hiányoltam az online támogatást és az online megosztás lehetőségét. A LockDown Browser is a csomag része lehet, amellyel a böngészők programablaka korlátozható, csökkentve ezzel az online vizsgák esetében a csalás lehetőségét.

SOPRESO www.sopreso.com

Egy ígéretes StartUp (magyar fejlesztés), amely lehetőséget kínál az előadóknak, hogy a prezentációjukat mobil eszközök segítségével is követhetővé tegyék (képernyőmegosztás segítségével). Az alkalmazás emellett lehetőséget kínál az interaktív kommunikációra, kérdések feltételére és ezek megválaszolására. Mindenképpen dicséretes a saját linkek rövidítését elősegítő rendszer. Azonban a fejlesztés csak beta szakaszban van, így gyakori bug, gyakran változik a felület és közel sem megbízható a működése. Elképzeléseim szerint egy olyan interaktív alkalmazással fogunk gazdagodni, ami számomra érthetetlen módon a mai napig kimaradt a Prezi felületéről, mivel a távoli prezentálás után egy ilyen alkalmazás felé kellett volna nyitni a saját felületen.

EXIT TICKET

http://exitticket.org/

Igazán látványos felület, amely a beépített eszközökkel könnyíti meg a prezentálást és az szerkesztőfelület is intuitív és az eredmények is látványosan megjeleníthetők (a szerkesztői felületen azonban gyakran túl soknak éltem meg a finombeállítások és a lehetőségek számát). Habár a hozzáadott hallgatóknak osztálykód kerül kiosztása, a belépés regisztrációhoz kötött, amely mindenképpen az előadás gördülékenységének csökkenését eredményezi.

SOCRATIVE

wwww.socrative.com

A három közül számomra a legjobban használható. A szerkesztőfelület letisztul és könnyen kezelhető. A diákok szobaszámmal tudnak belépni (nem szükséges regisztráció), csak egy felhasználónév meghatározása. Az eredmények gyorsan elérhetők és bemutathatók. Minden bizonnyal ebben a szemeszterben megpróbálom a tanóráim kulcsfontosságú részeit kiegészíteni ilyen jellegű aktivitással is :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CAPTCHA *