Kiterjesztett valóság, avagy hogyan használható az okostelefon/tablet az oktatásban

A kiterjesztett valóság az egyik leglátványosabb fejlesztés, amely kiválóan használható az oktatásban. A különböző alkalmazások segítségével “életre kelnek” vagy 3D-ben jelennek meg a különböző objektumok, amely látványos és ezzel együtt hatásos szemléltetést tesznek lehetővé.

Előzőleg az ARSights alkalmazással próbálkoztam, amelynél a számítógép webkameráját használva, a különböző tárgyakat (leginkább épületeket a Google térképről) tudunk 3D-ben megnézni, illetve rávetíteni egy előre kinyomtatott képre. Erről írtam egy beszámlót is. Ez az alkalmazás viszont megbízhatatlanul működött és nagyon sok technikai probléma jelentkezett.

Ezután a Quiver alkalmazást már alaposan leteszteltem mielőtt az oktatási folyamatba próbáltam volna beemelni. Az alkalmazás tökéletesen működött saját és a hallgatók eszközein is. A Quiver, mint azt a jelmondatában is ismerteti (Print – Color – Play) lényege, hogy a kinyomtatott képeket kiszínezzük. Nagyszámú ingyenes és néhány fizetős kép tölthető le az oldalról. A képekre mozgatva a kurzort láthatjuk, hogy hogyan fog megjelenni a végeredmény a telefonunk kijelzőjén. Természetesen az általunk használt színek fognak megjelenni, sőt sok képhez feliratot is tudunk adni a megfeleli helyre. Ezután az alkalmazást kell letölteni a Google Play-ről, elindítani majd engedélyezni az adatforgalmat. A képre mozgatva a telefon felismeri és letölti a tartalmakat, majd a képernyőn a rendszer jelzi, hogy a teljes kép látható-e (piros-kék színnel). Ezután néhány másodperc múlve betölti a képhez tartozó animációt. Az animációk általában interaktívak, tehát a terepjárónak felkapcsolhatók a fényszórói, a tűzijáték kilőhető, a macival kapura lehet lőni, a vulkán koppintásra tör ki stb.

A pedagógusjelöltekkel egy jól sikerült órát sikerült megvalósítani az alkalmazás és a kinyomtatott képek segítségével, habár gondolom hogy felvetődött bennük néhány kérdés, amikor azt kértem tőlük, hogy hozzanak színesceruzákat a következő órára. Az óra és az alkalmazás sikerességét az is igazolja, hogy a hallgatók elkérték a megmaradt képeket. A munka során megtudtam, hogy vannak olyan színezők, amelyek csak felnőttek részére készülnek és ez nyugtató hatású :).

Fényképalbum a játékról

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CAPTCHA *