Innovációs törekvéseim az oktatástechnológia kurzus keretén belül

Az MTTK negyedik szemeszterében oktatott oktatástechnológia kurzus gyakorlati foglalkozásain belül számos innovációt vezettem be, sajnos az átfogó újításokhoz meg kell várni a következő akkreditációs kört. A módszertani gyakorlatokra, illetve a vizsgatanításokban résztvevő, felsőbb évfolyamok visszajelzéseit követve, még több órát különítettem el az interaktív táblák szoftvereinek megismerésére (SMART, mimio).

Emellett a szoftverekbe beépíthető külső tartalom létrehozásával, illetve letöltésével is részletesen foglalkoztunk. Ezek:

  • flash animációk (swf) , interaktív tartalmak letöltése
  • multimédiák készítése/feltöltése, videók letöltése (youtube)
  • online dokumentumszerkesztés alapjai (Google Drive)
  • panorámaképek készítése, összeillesztése (Panorama Studio szoftverrel) és megosztása (www.360cities.net)
  • statikus (EcdlipseCrossword) vagy html alapú dinamikus keresztrejtvények (Hot Potatoes) készítése

Emellett érintettük a Google Earth, Google Maps és a Google Street View szolgáltatások felhasználási lehetőségeit az oktatásban. A kiterjesztett valóság újszerűsége és motivációs hatása miatt a korszerű oktatástechnológia részéve válik. A Microsoft számítógépeken az  ARSights, android okostelefonokon az Augment alkalmazást használtuk és különböző 3D-s modellek oktatási folyamatba történő alkalmazását vizsgáltuk.

Videó az ARSights szoftver használatáról

Az asztalon megjelenő római Szent Péter-bazilika a Szent Péter térrel (ARSight szoftver segítségével)

Az ELTE PPK-n szerzett pozitív tapasztalatot az MTTK-n felhasználva, a hallgatókat mikrotanítások megtartartására ösztönöztem, amelyen bemutatják az interaktív táblára készített segédanyagaikat (kivétel nélkül a SMART Notebook 10 szoftvert választották). Ez lehetőséget nyújtott az interaktív táblák működésének részletesebb megismerésére, valamint az alkalmazásukhoz szükséges módszertani ismeretek rendszerezésére és kipróbálására. Nagy örömömre szolgált, hogy a hallgatók aktívan részt vettek egy-egy mikrotanításban, az óvópedagógusoknak itt nehezebb dolguk volt, mivel olyan segédanyagat kellett készíteniük, amelyben a szövegek nem szerepelhettek, így képek segítségével, hanganyaggal és személyes magyarázattal ismertették a feladatokat.

Mivel a hallgatók a SMART szoftvert választották, így a SMART TanyagPiac közösség (a tervezéstől a megosztásig) a kurzus részét képezte. A tanananyag tervezésénél elsősorban az interaktivitás, a változatos tartalmak, az esztétikus és részletes kidolgozás szerepeltek a szempontok között (a tartalom tetszőleges volt).

Legsikeresebb SMART munkák (megnyitásukhoz SMART Notebook szoftver szükséges):

Szalma Izabella: Háziállatok + keresztrejtvény
Sóti Lívia: Zenta
Kapás Mónika: Állatok
Árokszállási Tímea: Gyümölcsök

Fényképalbum a mikrotanításokról:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CAPTCHA *