Edu Robotics Cup – 2021

Mint ahogyan azt a díjátadón megtartott beszédemben is elmondtam, reméljük hogy az Edu Robotics Cup 2021 versenyével zártunk egy hosszú és nehéz korszakot, a korlátozások, a világjárvány és a jelenléti rendezvények hiányának a korszakát.

A 2021-es versenyen is a Project Challange kiíráson indultak a vajdasági magyar csapatok. Ez a verseny került megszervezésre online, magyar nyelven. Idén is téma az ünnepek voltak, ezen belül is a következő altémák kerültek meghirdetésre:

#ajándékozás

 #főzés

 #karácsonyfa állítás

 #játék a családdal

 #rendrakás

Ahogy a témák meghatározásából is látszik, a felkészülési időszak egybeesett az ünnepi időszakkal. A versenyidőszak 2021. október 18-tól 2021. december 30-ig tartott, az online interjúk pedig 2022. január 8 és 12 között kerültek lebonyolításra.

A versenyidőszak folyamán a tanulók egy írásbeli beszámolót kellett, hogy készítsenek és ezt kellett az online platformra feltölteni. A beszámolót terjedelme maximum 6 oldal lehetett és a következő kérdéseket kellett, hogy érintse:

  • Hogyan került kiválasztásra a projekt témája és az hogyan kapcsolódik a meghirdetett ERC
  • Project Challenge tematikájához?
  • Mi a projekthez végzett kutatása módszertana és eredménye?
  • Milyen módon kapcsolódik a projekt a robotikához?
  • Mi a projekt végső következtetése, problémafelvetés esetén a megoldása?
  • Milyen tágabb értelemben vett vagy szélesebb körben alkalmazható megoldásokat tartalmaz
  • a projekt?

Az egyéni indulóknak, csapatoknak fel kellett tölteniük egy videót (2 és 5 perc közötti terjedelemben), amiben bemutatják a projektjüket. A projektet bemutató videóhoz a versenyzőknek építeniük kell egy bemutató helyet, ahol a projekt bemutatásra kerül. A bemutató hely mérete nincs meghatározva, de a bírók a pontozás során figyelembe vették, hogy mennyire illeszkedik a tematikához, mennyire kreatív és mennyire segíti a projekt megértését. A bemutató videóban valamilyen formában meg kell jelennie mindegyik versenyzőnek. A videóhoz a jobb érthetőség kedvéért feliratot kellett készíteni.

A verseny harmadik része volt az online interjú, amelyben nem volt követelmény, hogy a csapattagok egy helyen legyenek. Itt a bírók, egy interaktív beszélgetés keretein belül, feltették a kérdéseiket és elbeszélgettek a projektekről. Ezt a részt különösen jó újításnak tartom, mivel az online videókonferenciák a mai munkaerőpiac és a különböző projektek szerves részét képezi.

Az Edu Robotics Cupon 26 vajdasági magyar csapat indult. Több mint hetven gyermek versenyzett és kilenc dobogós helyből ötöt vajdasági magyar csapatok szereztek meg: egy első, két második és két harmadik helyezést. A versenyre 6 országból vettek részt csapatok. A vajdasági díjátadóra április 29-én került sor, Szabadkán.

A verseny fővédnöke idén is Pásztor István elnök úr volt és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával sikerült megszervezni a versenyt. Az idei verseny támogatója Kovács Attila, topolyai vállalkozó volt. Külön köszönettel tartozunk a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karnak és a Karrierépítő Központjának a sikeres rendezvényszervezésért. Az operatív feladatok és döntések meghozatalában nagyon sokat segített Vicsek Annamária, államtitkár és Szögi Zoltán az Edutus csapatának a vezetője.

Eredmények:

Rookie (10 év alattiak)

Szerbiai helyezésNemzetközi helyezésCsatatnévCsapatvezetőCsapattag 1Csapattag 2Csapattag 3
12Karácsonyi GyőztesekNámesztovszki TímeaNámesztovszki GergőNámesztovszki Sára 
23Mini ManókBakos TímeaBakos EmmaBakos AnnaPintér Alíz
35RobotolókGöblös PéterKecskeméti KataSolymosi VirágNagy Denisz

Kids (10-14 év közötti korosztály)

Szerbiai helyezésNemzetközi helyezésCsatatnévCsapatvezetőCsapattag 1Csapattag 2Csapattag 3
136.b RoboteamKókai AnasztáziaMészáros MátéCsanádi FedorCsőke Olivér
24Robot MókolókKókai AnasztáziaTörteli EndrePetrović Mirko 
35ManókMajor TiborKisimre AinaLaczkó MátéZsiga Dániel

Teens (15-19 év közötti korosztály)

Szerbiai helyezésNemzetközi helyezésCsatatnévCsapatvezetőCsapattag 1Csapattag 2Csapattag 3
11Konkáv HáromszögBálint NóraGubis AlexErdélyi NimródVékony Dominik
22Beszédes Lego TeamBálint NóraBalogh KornélFábián Tamás 

Csoportkép a díjátadóról, forrás: Magyar Szó

Médiavisszhang az eredményhirdetésről:

Magyar Szó

Magyar Szó galéria

Pannon RTV

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CAPTCHA *