Hogyan készül/változik egy online kurzus? – TÉBIA 2.0

Az MTA által támogatott DOMUS szülőföldi kutatási ösztöndíj keretén belül (E-learning eszközök alkalmazása a vajdasági magyar informatikai tehetséggondozásban) elkészültek az online kurzusok módszertanára, valamint a platformra vonatkozó követelményrendszerünk és irányelveink. A kísérleti kurzusok segítségével statisztikailag is megvizsgáltuk a résztvevők eredményeit és feltártuk a tanulók eredményességére és motivációjára ható tényezőket, amely az online tanulási környezetekben jelentkeznek. Ezeket az irányelveket és az empirikus eredményeinket felhasználva visszacsatolva a tervezési folyamatokba, építettük fel újra az online képzésünket, amelyet Tudatos és biztonságos internethasználat 2.0 névre kereszteltünk. A felmérés során megállapítottuk, hogy a különböző korcsoportok, a lakhely és az ország nem befolyásolja a tanulás sikerességét, de a számítógép előtt eltöltött (online) idő viszont igen. Ezt a faktort nem tudjuk befolyásolni, azonban szintén pozitívan hat a külső motiváció (az offline képzési rendszerbe beszámítható tartalom – jutalom ötös, pontok a felsőoktatási rendszerekben). Erre a faktorra tudunk, illetve megpróbálunk hatni, azzal hogy az informatika tanároknál megpróbáljuk elérni a külső motiváció megvalósulását az egyes iskolákban.

Ezt a kurzusunkat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt pénzügyi támogatásával szervezzük meg. Célcsoportunk a középiskolás tanulók és az online meghirdetés mellett, az iskolákban is meghirdetjük a kurzusokat.

A tartalmakon és az a pontszámok eloszlásán nem változtattunk jelentősebben. Néhány új külső videó került linkelésre az egyes fejezeteknél. Emellett készült egy teljesen új videó, amelyen a közoktatásban dolgozó kollégák (Árpás Attila, Muhi Renáta, Vörös Flóra) Kovács Cintia kérdéseire válaszoltak és egy igazán jól sikerült kerekasztal-beszélgetés készült el. Így a résztvevőkkel, az elméleti tartalmak mellett, egy teljesen gyakorlatorientált példát osztunk meg, hiszen ezen a videón a kollégák arról beszélnek, hogy milyen változásokat vettek észre a tanulókon az intenzív eszközhasználat következtében, milyen online és offline zaklatások történtek és milyen globális és lokális megoldás lehetséges ezekre.

Másik jelentősebb változás, két kollégánk (Esztelecki Péter és Kőrösi Gábor) szegedi doktori tanulmányához kötődően, olyan feltételeket illesztettünk be, amelyek a videók hosszát 15 percben korlátozzuk egy jelentős nemzetközi publikáció következtetéseire építve, valamint objektív (feleletválasztós tesztsor) értékelést alkalmaztunk, a különböző beadandók helyett. Ezekhez a tesztekhez külső felületeket fogunk használni, valószínűleg a Redmenta alkalmazást.

Emellett, mivel a felhasználók a legtöbb időt a különböző videók segítségével tanulnak (szintén egy irányelvünk), a saját készítésű videókat jelentősen átalakítottuk. Nagy Dávid  szakmai tudását hozzáadva, úgynevezett GreenBox videókat készítettünk, amelyből egy látványos oktatóvideó készül, mivel az előadó háttere eltüntethető és tetszőleges (mi esetünkben a prezentáció) illeszthető be helyette.

 A képzésnek a www.webuni.hu platformot fogjuk használni, a MOODLE keretrendszer helyett. A kurzus tematikájának egy része az MTTK-n működő Informatikai Hallgatói Kutatóműhely keretén belül készült el.

A megalkotott online kurzust, akkreditálni fogjuk pedagógus-továbbképzésként, mivel az általunk közvetített tartalmak naprakészek és felhasználhatók és ezzel a nemformális képzéssel próbáljuk meg áthidalni azt a szakadékot, amely a lassabban változó oktatási tartalmak (programok és tankönyvek), valamint a sokkal gyorsabban változó informatikai rendszerek és kommunikációs lehetőségek, elsősorban a közösségi oldalak (Facebook) között keletkezett. Egy körvonalazódó együttműködés keretén belül, valószínűleg a Szegedi Tudományegyetem egyes hallgatói is felveszik ezt az online kurzust.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CAPTCHA *