Vetítési beállítások

A diavetítés beállításait a Diavetítés menü Vetítési beállítások parancsával megjeleníthető párbeszéd panelen adjuk meg (Slide Show > Set Up Show). Ez a párbeszéd panel jelenik meg akkor is, ha a SHIFT billentyű nyomva tartása közben kattintunk a Diavetítés nézetválasztó gombra.

A Bemutató típusa (Show type) csoportban három különböző vetítési mód közül választhatunk.

Alapesetben a Bemutatás élőszó mellett (Presented by a speaker) opciót használjuk, mely teljes képernyős vetítést tesz lehetővé az általunk megadott időzítésnek megfelelő lejátszással. A leggyakrabban használt vetítési mód, teljes képernyős vetítést tesz lehetővé, egy előadó irányítása mellett. Ezt a módszert használjuk ha a bemutatót nagyobb képernyőn szeretnénk kivetíteni, előadások, konferenciák alkalmával.

Az Irányított bemutató (Browsed by an individual) opció választása esetén a bemutató egy ablakban kerül lejátszásra, melyhez külön eszköztár és menüsor tartozik (diák másolása, szerkesztése, nyomtatása). Ezt az opciót előadó nélküli bemutató vetítésére használhatjuk. Az előadás közönsége maga vezérelheti a bemutatót, amelyhez gördítősávot is megjeleníthetünk (Show scrollbar). Ezt a módszert akkor használjuk, ha a bemutatónkat kisebb képernyőn futtatjuk (hálózaton, felhasználók saját képernyőjükön tekintik meg a felhasználók). A gördítősáv segítségével tudunk haladni diáról-diára, és egyidejűleg másik programot is nyitva tarthatunk.

A Kirakati bemutató (Browsed at a kiosk) opcióval a bemutató egy önállóan futó, állandóan ismétlődő bemutatóként kerül lejátszásra. Akkor célszerű használni, ha a számítógépet egy kirakatban vagy elárúsítóhelyen felügyelet nélkül hagyjuk.

A Kockák (Show slides) csoportban meghatározhatjuk, mely képkockák kerüljenek lejátszásra. Ezt a részt akkor használhatjuk, ha a prezentáció egy részét szeretnénk csak bemutatni. Be tudjuk állítani az első (From) és az utolsó (To) kivetítésre kerülő diát. A Minden kocka (All) beállításnál az összes dia bemutatásra kerül.

A diák egyéni sorrendben történő lejátszásához a kívánt sorrendet a Diavetítés menü Egyéni diasorok parancsával állíthatjuk össze (Slide Show > Custom Shows).

A Továbbítás (Advance slides) csoportban beállíthatjuk, hogy a képkockákat a vetítés során saját kezűleg továbítsuk (Manually) vagy az előre megadott időzítés alapján automatikusan játszódjanak le (Using timings, if present).

Az Ismétlés az ESC lenyomásáig (Loop continuously until `Esc`) jelölőnégyzet bekapcsolásával a bemutató automatikusan addig ismétlődik, amíg az ESC billentyűvel a vetítést meg nem szakítjuk. Ez az opció kirakati bemutató választása esetén kötelezően bekapcsolódik.

A Kísérőszöveg nélkül (Show without narration) jelölőnégyzet beállításával a bemutató kísérőszöveg nélkül fut le (amelyet esetleg előbb rögzítettünk).

Az Animáció nélkül (Show without animation) jelölőnégyzet bekapcsolása esetén a diákon beállított animációk nem kerülnek lejátszásra, az egyes diák úgy jelennek meg, mintha az animációk lejátszásra kerültek volna.

Ha a Bemutató élőszó mellett opciót választottuk, a bemutató során lehetőségünk van a diákra rajzolni. A Tintaszín (Pen color)legördülő lista segítségével az ehhez használt tinta színét állíthatjuk be.

A Megjelenítő eszköz (Display slide show on) legördülő listában egy második monitor beállítására is lehetőségünkvan. Így az egyik monitoron az előadó az eladáshoz tartozó segítő információkat (a jegyzeteket, az előadás diáinak kicsinyített képét) láthat, míg a második monitoron teljes képernyőn vetíti a bemutatót. Ennek a lehetőségnek a használatához Windows 98 vagy újabb Windows operációs rendszerre, és a két monitor használatát lehetővé tevő hardverre van szükség (laptop képernyője + projektor).

A vetítési beállításokat tartalmazó panel

FELADATOK

1. Egy tetszőleges bemutató mentsünk el három különböző vetítési módban. Ezután, figyeljük meg a különbségeket a vetítés közben.

2. A tintaszín kiválasztása után rajzoljunk a diára vetítés közben

3. Jelenítsük meg a bemutató egy meghatározott részét (például 4-6 dia). Mentsük el így a bemutatót.