Képek használata

Ha egyéni képeket szeretnénk használni, akkor két lehetőségünk van:

  • illusztrációinkat elkészíthetjük a PowerPoint Rajzolás eszköztárának segítségével

  • más programból, illetve az Internetről származó képeket használunk, amelyeket előzőleg a háttértárunkra (merevlemez, hard disk) mentettünk el

 

Egyéni képek elkészítése

A rajz eszköztárat a Nézet menü Eszköztárak menüpont Rajzolás almenüjével kapcsolhatjuk be, illetve ki (View > Toolbars > Drawing). Használatával a bemutatóinkba olyan olyan grafikus objektumok is beilleszthetőek, amelyeket egyszerűségük miatt nem érdemes grafikai programokkal elkészíteni, illetve külső képből beilleszteni. Ilyenek például a szövegfelhők, magyarázó nyilak, egyszerű vonalak, stb

Az eszköztáron lévő elemek a következők:

  Rajz (Draw): különböző rajzműveletek (sorrend, forgatás, igazítás, stb) találhatóak meg a menüben 

  Objektum kijelölése (Select Objects)

  Alakzatok beszúrása (AutoShapes) (nyilak, folyamatábrák, szalagok, csillagok, szövegfelhők, stb.). Az alakzat kijelölés után szöveget tudunk illeszteni az alakzatokra.

  Egyenes vonal rajzolása (Line). A dupla klikkelés vagy a jobb klikk után megjelenő helyi menüben az Alakzat formázása (Format Auto Shape) ablakban a vonal tulajdonságait tudjuk meghatározni (stílus, vastagság, szaggatottság).

  Nyíl rajzolása (Arrow). A dupla klikkelés vagy a jobb klikk után megjelenő helyi menüben az Alakzat formázása (Format Auto Shape) ablakban a nyíl tulajdonságait tudjuk meghatározni (kezdő alak, kezdő méret, végső alak, végső méret).

  Téglalap rajzolása (Rectangle). Ha még a rajzolás megkezdése előtt a Shift billentyűt lenyomjuk, s a rajzolás végéig lenyomva tartjuk, akkor négyzetet tudunk rajzolni.

  Elipszis rajzolása (Ovális). Ha még a rajzolás megkezdése előtt a Shift billentyűt lenyomjuk, s a rajzolás végéig lenyomva tartjuk, akkor kört tudunk rajzolni.

  Szövegdoboz rajzolása (Text Box)

  WordArt (WordArt) beszúrása 

  Diagram, szervezeti diagram (Insert Diagram or Organization Chart) beszúrása 

  ClipArt (Insert Clip Art) beszúrása

  Kép beszúrása fájlból (Insert Picture

  Kitöltési szín és efektus választása (Fill Color). Alakzatok, szövegmezők kijelölése után a kitöltési színét vagy efektusát tudjuk meghatározni ezzel az utasítással. 

  Keretező vonalszín választása (Line Color). Alakzatok, szövegmezők kijelölése után a keretező vonal színét tudjuk kiválasztani.

  Betűszín kiválasztása (Font Color). A különböző szövegek kijelölése után a szöveg színét határozhatjuk meg.

  Vonalvastagság és vonaltípus választása (Line Style). A vonalak és körvonalak stílusát határozhatjuk meg.

  A vonalak szaggatási típusának meghatározása (Dash Style). A vonalak vagy a körvonalak kiválasztása után meghatározhatjuk, hogy milyen szaggatottságot szeretnénk használni (pontokból, vonalakból álló vonalak).

  Nyílformátum kiválasztása (Arrow Style). Ezzel a paranccsal tudjuk módosítani a nyilak formáját, valamint egyszerű vonal kijelölése után nyíllát tudjuk alakítani.

  Árnyékolás típusának kiválasztása (Shadow Style). Az alakzataink és a szövegmezőink kiválasztása után, meghatározhatjuk ezeknek az árnyékát. Az Árnyék beállításai (Shadow Settings) menüpont alatt további utasításokat tudunk adni az objektum árnyékolásával kapcsolatban (kikapcsolhatjuk, mozgathatjuk az árnyékot, megadhatjuk az árnyék színét).

Az árnyék részletesebb  beállításai

  Térhatás választása (3-D Style). Az alakzataink és a szövegmezőink kiválasztása után a térhatást tudjuk meghatározni. A Térhatás beállításai (3-D Settings) eszköztáron a térhatásra vonatkozó részletesebb beállításokat tudjuk elvégezni. Ezen a részen tudjuk kikapcsolni a térhatást, dönteni mind a négy irányban, a mélységet, az irányt, a megvilágítást, a felület anyagát és a térhatás színét módosítjuk.

A térhatás részletesebb beállításai

 

Egyéni képek beszúrása fájlból

 

Más programból vagy az Internetről származó képeket a Beszúrás menü Kép menüpont Fájlból (Insert > Picture > From File) parancsára vagy a Kép eszköztár Kép beszúrása (Insert Picture) gombjára kattintva szúrhatunk be a dokumentumba.

 A beszúrt objektum áthelyezéséhez a Fogd és vidd módszert használhatjuk. Az átméretezés az objektum kijelölése után a körülötte megjelenő méretezőjelek húzásával történhet. Az oldalak közepén elhelyezkedő jelekkel torzítva, míg a sarkoknál lévő jelekkel méretarányosan változtathatjuk meg a kép nagyságát. A zöld pontra klikkelve az objektumot elforgathatjuk. Az elforgatásnál és az átméretezésnél szaggatott vonal jelzi az objektum helyzetét, amelyet a bal egérgomb elengedésével véglegesítünk.

Egy beszúrt kép tulajdonságait a kijelölésekor megjelenő Kép eszköztár gombjai segítségével módosíthatjuk.

A kép módosítására szolgáló köröcskék

A kép elforgatási helyzetét ábrázoló szaggatott vonalak

  A Kép eszköztár Szín (Color) gombjára kattintva megjeleníthető menü segítségével a kép színeinek tónusait néhány, előre beállított séma szerint módosíthatjuk.

 

  A Több kontraszt (More Contrast)és Kevesebb kontraszt (Less Contrast), a képek kontrasztját fokozatosan növelhetjük vagy csökkenthetjük.

 

  A Több fényerő (More Brightness) és Kevesebb fényerő (Less Brightness) gombokra kattintva a színek kontrasztját  fokozatosan növelhetjük vagy csökkenthetjük.

 

  A Levágás (Crop) gomb bekapcsolása után, a méretező jelek segítségével, a kép széleiről levághatjuk a felesleges részeket.

  A Forgatás balra (Rotate left) gomb segítségével a képet 90 fokonként az óra járásával ellenkező irányba forgathatjuk.

 

  A Vonaltípus gomb segítségével a képet keretbe foglalhatjuk. Ha a legördülő menüben felkínált vonaltípusoktól eltérő keretet szeretnénk a képünk számára választani, akkor a A További vonalak (More Lines) parancsára kell klikkelnünk. Ezután a Kép formázása (Format Picture) ablakban a Színek és vonalak (Colors and Lines) fülre klikkelve a Vonalak (Line) alcím alatt meghatározhatjuk a vonal Színét (Color), Szaggatottságát (Dashed), Stílusát (Style) és a Vastagságát (Weight).

  A Kép újraszínezése gombra kattintva megjeleníthető párbeszéd panelen lehetőségünk van a kép színeinek módosítására. Ez a funkció csak vektorgrafikus képek esetén használható.

 A kép újraszínezésekor megjelenő panel

  Pixelgrafikus képek esetén az Áttetsző szín megadása (Set Transparent Color) gomb használatával áttetszővé tehetjük a kép egy általunk választott színét. A kép kijelölése után kattintsunk az eszköztárgombra, majd arra a területre, amely azt a színt tartalmazza, amelyet áttetszővé szeretnénk tenni. Ha az áttetszővé tenni kívánt szín nem teljesen homogén, az áttetszőség nem lesz teljes, mert a kiválasztott színtől eltérő árnyalatú területek nem válnak áttetszővé.

 

  A Kép visszaállítása (Reset Picture) gomb segítségével a kép eredeti tulajdonságait állíthatjuk vissza (színét, méretét, helyzetét).

 

  A Kép formázása (Format Picture) gomb segítségével a Kép formázása panelt jeleníthetjük meg, melyen a kép összes tulajdonságát tetszőlegesen módosíthatjuk. A Kép formázása panelt a Formátum menü Kép parancsának segítségével is megjeleníthetjük (Format > Picture). Ha a képre kétszer klikkelünk, akkor is megjelik ez a panel.

Ha a kép szélein lévő részeket szeretnénk elhagyni, a Levágás csoportban egyesével beállíthatjuk, hogy mennyit vágjon le a program. Ezzel a Kép eszköztár Levágás gombjának használatával megegyező eredményt érünk el. Az Alakzatvezérlés (Image control) csoport Szín legördülő listájában kiválaszthatjuk, hogy a kép eredeti színeiben Automatikusan (Automatic), Szürke árnyalatok formájában (Grayscale),  Fekete-fehérben (Black and White) vagy halványabban Fakítás (Washout) jelenjen meg.

Az Alakzatvezérlés csoportban módosíthatjuk a kép fényerejét és kontrasztját is. Az Alakzatvezérlés csoport beállításainak hatása megegyezik a Kép eszköztár Szín, Több kontraszt, Kevesebb kontraszt, valamint Több fényerő, Kevesebb fényerő gombokéval.

            A Kép formázása panelen a megtalálhatjuk a fenn említett képformázási parancsokat. Néhány parancsot pontosabban, illetve kisebb lépésekben (valamely mértékegységben tudjuk megadni az adatokat) tuduk végrehajtatni.

FELADATOK

1. Készítsünk egy összetettebb rajzot, amelynél használjuk a rajzolás eszköztár lehetőségeit

2. Töltsük le a bemutatót, majd kepek1.ppt bemutatót. Az első oldalon található nyilacskákat hozzuk alaphelyzetbe (piros színű), úgy hogy a feltűntett művelet ellenkezőjét alkalmazzuk. A második dián található képet forgassuk alphelyzetbe vágjuk le a széleit (csak a csiga maradjon) és rendeljünk kettős körvonalat a képhez. A harmadik dián található képnél jelöljük ki a fehéret áttetsző színként.

3. Színezzünk át a kepek2.ppt bemutatón található képet (a piros árnyalatai helyett határozzunk meg zöld árnyalatokat).