WordArtok

            Igen tetszetős, egyénileg kialakított betűeffektusokkal ellátott szövegeket helyezhetünk a diánkra a WordArt segítségével. Ezeket a betűeffektusokat leginkább a fejezetek, anyagrészek vagy akár az egész munka címénél használjuk. A WordArtot a Beszúrás menü Kép almenü WordArt pontjával (Insert > Picture > WordArt) vagy az erre a célra kialakított nyomógombbal tudjuk.         

Első lépésben klikkeljünk a Saját szöveg (Your Text Here) helyére és gépeljük be a kívánt szöveget. A legördülő menüben be tudjuk állítani a szöveg betűtípusát és betűméretét, majd klikkeljünk az OK gombra.

            Így a szöveg a diára került. A szöveg szélein található fehér körökkel a nagyságát tudjuk módosítani, a zöld kör segítségével elforgatni, a sárga négyzettel pedig a térhatást tudjuk módosítani.

A megjelenő segéd-eszköztár segítségével formázható a WordArt. Ez az eszköztár a következő elemeket tartalmazza:

 Újabb WordArt beszúrása (Insert WordArt)

 A WordArt objektum szövegének módosítása (Edit Text)

 A WordArt gyűjtemény segítségével tudjuj a diagram stílusát megváltoztatni (WordArt Gallery)

  A WordArt Formázása (Format WordArt). Itt tudjuk meghatározni a szegélyező vonal típusát és színét, az átlátszóságot, a kitöltés módját (a kitöltést a többi háttérhez hasonlóan akár anyagmintázatosra is állíthatjuk)

WordArt alakzat (WordArt Shape). Itt tudjuk meghatározni, hogy a WordArt szövege milyen alakzathoz igazodjon.

 WordArt függőleges szöveg (WordArt Vertical Text). Itt válthatunk vízszintes és függőleges írásirány között.

 A WordArt igazítása (WordArt Alignment). A WordArt létrehozásakor a szöveg középre van igazítva. Ezt meg tudjuk változtatni a legördülő menüben (jobbra, balra tudjuk igazítani, sorkizárttá tenni).

 Betűköz megváltoztatása (WordArt Character Spacing). Az alapértelmzett betűköz 100 százalék (Normal), így a betűk összeérnek. Ha az összeg 100-nál kevesebb, akkor a betűk egymás fölé csúsznak, ha több, akkor hely marad a betűk között. A betűközt módosítani tudjuk előre felkínált lehetőségek vagy megadott érték segítségével.

Ha már meglévő szöveg kijelölése után hozzuk létre a WordArtot, akkor a kijelölt szöveg lesz a Saját szöveg mezőben.

A WordArtot még látványosabbá tudjuk tenni árnyékolás és térhatás hozzáadásával.

WordArtok beszúrásának első lépése (a stílus kiválasztása)

A WordArtok módosítására vonatkozó eszköztár

FELADATOK

1. Hozzunk létre egy WordArtot, amelynek felszínét anyagminta tölti ki és szaggatatott vonalak határolják (használjunk esetlegesen térhatást és árnyékolást)

wordart1.ppt