Szövegdobozok

A képkockára szánt szövegeket a helyőrzőkbe vagy a szövegdobozokba gépelhetjük be. A Helyőrző (Placeholder) és a Szövegdoboz (Text Box) között mindössze az a különbség, hogy a helyőrzők a dia elrendezésétől függően automatikusan megjelennek, míg a szövegdobozokat diánként egyenként hozhatjuk létre. Szerkesztés és formátumozás szempontjából a helyőrzők és a szövegdobozok között nincs különbség, ezért a továbbiakban általánosan a szövegdoboz kifejezést használjuk.

A helyőrzőkön kívül további szövegdobozokat a Rajzolás eszköztáron található Szövegdoboz gomb segítségével hozhatunk létre. Legegyszerűbben azonban a Beszúrás menü Szövegmező parancsára klikkelve hozhatunk létre szövegmezőt (Insert > Tex Box). Ezután meghatározzuk a szövegmező helyét és nagyságát. A Fogd és vidd módszerrel vagy a nyilakkal tudjuk a szövegmezőt mozgatni a dia felületén.

Az aktuális szövegdoboz átméretezéséhez használjuk az azt körülvevő méretezőjeleket. A szövegdoboz áthelyezése (szegélyének megfogása után) a Fogd és vidd módszerrel  történhet. A szövegrészek másolását vagy áthelyezését a Másolás (Copy), Kivágás (Cut), Beillesztés (Paste) parancsokkal vagy a Fogd és vidd módszerrel végezhetjük el.

A szöveges helyőrzők formátumozásához, kijelölésük után adjuk ki a gyorsmenü Helyőrző formázása (Format Placeholder) parancsát vagy a Formátum menü Helyőrző parancsát (Format > Placeholder). Ugyanígy működik a szövegmezők formázása is. Másik lehetőség a formázás ablakhoz való eljutásig, ha a helyőrzők vagy a szövegdobozok körvonalára kétszer klikkelünk.

A megjelenő párbeszéd panel Színek és vonalak (Colors and Lines) fül alatt meghatározhatjuk a szövegdoboz színét, határolóvonal típusát és vastagságát, átlátszóságát (diák hátteréhez hasonló módon határozzuk meg a szövegdobozok hátterét). Ezeket az Új objektumok alapbeállítása (Default for new objects) jelölőnégyzet bekapcsolásával alapértelmezetté tehetjük. Ez azt jelenti, hogy ez a művelet után létrehozott szövegdobozok az általunk beállított grafikai tartalommal jelennek meg (szín, határolóvonal).

A Méret (Size) fül  alatt meghatározhatjuk a szövegdoboz méretét, elforgathatjuk az általunk kívánt és meghatározott szögbe.

A Pozíció (Position) fülnél meghatározhatjuk a szövegdoboz elhelyezkedését a dián az általunk kívánt mértékegységben (col-inch az alapértelmezett). Természetesen egyszerűbb, ha a szövegmezők elhelyezkedését az egér vagy a nyilak segítségével határozzuk meg.

A Szövegdoboz fül Szöveg rögzítési pontja (Text anchor point) legördülő listájában beállíthatjuk, hogy a szöveg a szövegdoboz mely részéhez igazodjon.

A Belső margó (Internal margins) csoport opciói segítségével a szövegdobozon belüli margók szélességét adhatjuk meg.

A Sortörés az alakzatokban (Word wrap text in Autoshape) opció bekapcsolásával a szövegdobozba folyamatosan írt szöveget a PowerPoint automatikusan eltördeli.

Az Alakzatok átméretezése, hogy beférjen a szöveg (Resize AutoShape to fit text) jelölőnégyzet bekapcsolt állapotában a Szöveg rögzítési pontja pontban megadott opciók közül nem mindegyik alkalmazható. Ha az Alakzatok átméretezése, hogy beférjen a szöveg opció aktív, a szövegdoboz a begépelt szöveg mennyiségétől függően automatikusan átméreteződik.

A Szöveg 90°-kal való elforgatása alakzatokban (Rotate text within Autoshape by 90°-) opció segítségével függőleges írásirányú szöveget készíthetünk.

Felsorolás esetén a Formátum menü Felsorolás és számozás (Format > Bullets and Numbering) menüpontjára mutatva tudjuk meghatározni a Listajel és a számozás színét és formáját.

A szövegdobozok formázására szolgáló panel

FELADATOK

1. Hozzunk létre három különböző szövedobozt 0.75-ös szürke körvonallal. Az első szövegdoboz háttere legyen színátmenetes, a másodiké anyagmintás, a harmadiké mintázat, a negyediké pedig 50 százalékban átlátszó

szovegdobozok1.ppt

2. Hozzunk létre különböző színű és alakú felsorolásokat

szovegdobozok2.ppt