A Médiatár

Előadásainkat színesebbé tehetjük különféle rajzok, képek, hangok és videók használatával. A PowerPointhoz, illetve az Office programokhoz mellékelt képeket, mozgóképeket és hangokat a Médiatár tartalmazza A Médiatár képeket tartalmazó részét ClipArtnak nevezzük.

A képek beszúrását ClipArtból az Beszúrás menü Kép majd a Clip Art parancsát (Insert > Picture > Clip Art), vagy kattintsunk a Rajzolás eszköztár Clip Art beszúrása (Insert Clip Art) gombjára.

A mozgóképeket a Beszúrás menü Mozgóképek és hangok, Mozgókép a médiatárból (Insert > Movies and Sounds > Movie from Clip Organizer) parancsa segítségével tudjuk keresni. Hangokat pedig következő elérési út követésével tudunk választani: Beszúrás menü Mozgóképek és hangok, Hang médiatárból (Insert > Movies and Sounds > Sound from Clip Organizer) parancs.

Mindhárom parancs kiadása után a munkaablak Clip Art beszúrása (Clip Art) oldala jelenik meg, ahol kulcsszavak és különböző csoportosítási lehetőségek segítségével kereshetünk.

A Keresett szöveg mezőbe (Search for) a média nevét vagy a leírását (leginkább egy szó) adjuk meg. A Keresés (Go) gomb “lenyomásával” indítjuk el a keresést. A keresés eredményei a munkaablak alsó részén találhatjuk meg. A megfelelő médiát klikkeléssel másoljuk a diára. Ha ezt a mezőt üresen hagyjuk, és a keresés gombra klikkelünk, akkor az engedélyezett csoport összes alkotóeleme találatként fog megjelenni.

A Keresés helye (Search in) mezőben meg tudjuk határozni, hogy keresésünk melyik csoportokra vonatkozzon. A mezőben négy választási lehetőségünk van:

  • Mindenütt (Everywhere) kijelöli vagy eltűnteti a jelölést a következő három menüpontra

  • Saját gyűjtemény (My collections) csoportban azok a médiák találhatóak, amelyeket gyakran használunk illetve már Kedvenceknek jelöltünk meg (Favorits)

  • Office gyűjtemények (Office Collections) csoportban tartoznak azok a médiák, amelyeket az Office telepítésekor telepítettünk a hátértárunkra. A médiák csoportosítva vannak (állatok, sportok, évszakok, hátterek, stb.). Ha a csoport jelölőnégyzetére kétszer klikkelünk, akkor kijelöljük a csoport alcsoportjait is. Az alcsoportokat egy négyetbe rajzolt kereszt jelzi, amelyre ha egyszer klikkelünk, láthatóvá válnak az alkotóelemei. Például a nyárra vonatkozó képeket az Office gyűjtemények > Évszakok > Nyár alcsoportjában találhatjuk meg.

  • Gyűjtemény a weben (Web Collection) csoportban tartoznak azok a médiák, amelyek az Internetről tölthetőek le. Ezeket, csak akkor tudjuk használni, ha található Internet kapcsolat a számítógépünkön. A kapcsolat gyorsaságától függően egy meghatározott ideig kell várni, míg a PowerPoint letölti a használni kívánt médiát. Ezután tudjuk használni a médiát a diáinkon.

Az eredmény mezőben meg tudjuk határozni, hogy melyik médiatípusokra vonatkozzon a keresésünk. A következő médiatípusokra tudjuk a keresést kiterjeszteni illetve kizárni:

  • Minden médiafájl (All media file types) kijelöli vagy eltünteti a jelölést a következő három menüpontra

  • Clip Artok (Clip Art), amelyek előre elkészített képek, ábrák és szimbólumok. A Clip Artok csoport alcsoportjaiban meg tudjuk határozni a keresendő kép fájltípusát.

  • Fényképek (Photographs) csoportban tartoznak a Clip Artoktól jobb minőségű és jobb felbontású fényképek. A fényképek alcsoportjában a fénykép fájltípusát tudjuk mehatározni.

  • Mozgóképek (Movies) csoportot a mozgóképek alkotják. A fájtlípusokat az alcsoportokban tudjuk meghatározni.

  • Hangok (Sounds) csoport kijelölésével hangokat tudunk keresni. A hangok fájltípusát a csoport alcsoportjaiban tudjuk meghatározni.

A Klipek rendezése (Organize clips) pont alatt a szoftver a médiatár összes elemét mutatja be, csoportosítva.

A Médiatár keresési mezője

FELADATOK

1. Keressünk iskolával (school) kapcsolatos ClipArtot az Office gyűjtemények között

2. Jelenítsük meg a háttértárunkon (Office gyűjtemények) található fényképeket (Keresett szöveg – Search for mező üresen marad)

3. Keressünk csak háttereket (Az Office gyűjtemények alcsoportjában)