PowerPoint lehetőségei az oktatásban

A PowerPoint a Microsoft Office grafikus bemutatók készítésére szolgáló programja (bemutató-  vagy prezentációkészítő). Ezek a bemutatók voltaképpen az iskolai írásvetítőket válthatják fel az iskolákban. Használata viszonylag egyszerű, hiszen nagyszámú, előre elkészített sablonnal dolgozhatunk, valamint sok művelet hasonlít vagy megegyezik Microsoft Word műveleteihez.

Az írásvetítőkkel szemben nagy előnyük, hogy az elkészített bemutatónknak bármely része szabadon módosítható, nem kell időt töltenünk a fólia törlésével, újraírásával, az esetlegesen elpiszkolt részek kijavításával.

Az ilyen programok alkalmazása koncentráltabb óravezetést is lehetővé tesz a tanár számára, gyorsabb haladást és érdekesebb magyarázatot is nyújthat a gyermekeknek.

Az órák tervezése azonban nagy körültekintést igényel. Tisztában kell lennünk a gyerekek számítógépes tudásának szintjével, a hozzáállásukkal.  Elkészült anyagot – az időzítést, helyesírást, a stílust – szigorúan ellenőrizni kell, mivel végülis írásos anyagról van szó. Természetesen meg kell győződnünk a program technikai működéséről is.

A megfelelő igényességgel elkészített bemutató – túlzással persze – akár a tankönyv egy részét is kiválthatja. Ha nem vagyunk elégedettek a rendelkezésünkre álló tankönyv megjegyzéseivel, vagy éppen más versekre, tematikus egységekre, motívumokra teszünk nagyobb hangsúlyt, az általunk elkészített anyagot a gyerekek rendelkezésére bocsáthatjuk, feltehetjük az iskolai hálózatra esetleg az általunk elkészített honlapra. (Ez utóbbit nagymértékben megkönnyíti, hogy az említett program varázslójával készíthetünk webes alkalmazást.) Persze, mondhatnánk azt is, hogy mindezt egy szövegszerkesztővel is megtehetnők.

A bemutató típusú programok legnagyobb előnye (a szövegszerkesztő programokkal szemben) a multimédiás lehetőségek kihasználásában rejlik. Mivel nemcsak szöveget, hanem filmet  (avi és mov formátumban), hangot (wav és mp3) formátumban, és képeket egyaránt tartalmazhat, képesek vagyunk a tanulók több érzékszervét lekötni, s így a tanulás is hatékonyabban történhet, mint az egyszerű írásvetítő esetében. Lehetőség van tehát a szöveg olvasására s egyidejű meghallgatására, szövegértelmezések lehetőségek szerinti azonnali elolvasására (erre találták ki a PowerPoint hiperlinkes megoldásait, mely a diakockák közti kapcsolatokat teszi lehetővé), a tanulók által nem értett szavak elmagyarázására azáltal, hogy az előbb említett megoldással élve a tanuló igénye szerint kérjen magyarázatot. A Power Pointba (a 2000-es verziótól kezdve) megnyithatunk Macromedia Flash fájlokat, amelyek legnagyobb részt animációk. Az állóképeket megjelenését és eltűnését is animálhatjuk, amely ugyancsak a PowerPoint sajátossága. A bemutatóink diákból (slide) állnak.

Az is világos minden tanár számára, hogy a vázlatot nem diktáljuk. Nos, erre is használhatók a bemutatók. Az órák egyes részleteiben az elhangzottakat rögzíteni kell részösszefoglalás formájában is. Erre is felhasználható a program. Előnye a világosság és áttekinthetőség mellett az, hogy a tanuló helyesírása is javulhat, írásképéről nem is beszélve.

         A Power Point nemcsak bemutató jellegű prezentációk készítésére alkalmas, hanem olyan prezetnáció vagy prezentációcsomag készítésére is, amelyeket a tanulók önállóan dolgozhatnak fel.