Formai, technikai és módszertani követelmények a prezentáció elkészítéséhez

  1. Az első oldal tartalmazza: az intézmény pontos nevét, a tantárgy nevét, a dolgozat címét, a mentor nevét, a jelölt nevét, a város nevét és a dátumot. Automatikus időzítéssel jelenjen meg (20 másodperc), az animációk egy időben induljanak. elsooldal.ppt

  2. Használjunk helyes színeket és éles kontúrokat!

  3. Használjuk az Arial vagy a Times New Roman betűtípust (másik számítógépen sem fog a szöveg változni – alap betűtípusok - kompaktibilitás). A betűméret ne legyen kisebb 24-es pontnagyságtól! Az előadóterem nagyságától függően használhatunk 28-as, 36-os és 48-as betűméretet Álljon 3 m távolságra a számítógép monitorjától. Ha a PowerPoint diák szövege még innen is jól látszik a betűk megfelelő méretűek. Ha 3 méterről nézve a mondatok összemosódnak, a betűk túl kicsik. Figyelem! Az embereket semmi sem idegesíti jobban, mint egy rosszul látható és rosszul hallható konferencia!

  4. Egy oldalon legyen kép és szöveg is.

  5. A bemutatónk tartalmazzon elkülönölő részeket (legalább három rész), amelyek külön háttérrel és oldalszámozással rendelkezzenek (ismétlés, képtár, feladatok, fő rész, mozgóképek, stb.)

  6. Kapjon helyet minden dián a visszafelé mutató (Előző dia – Previous Slide) és a tartalomjegyzékre mutató hiperlink. A bemutatónk tartalmazzon tartalomjegyzéket, ismétlést és feladatokat, amelyeket hiperlinkek (akciógombok) segítségével építünk fel.

  7. A szövegek és a képek helyét jelöljük meg. Kerüljük a túlzsúfolt képeket és diákat! Inkább használjunk több képet/diát. Egy diára egy gondolat, fogalom kerüljön, hiszen a diák korlátlan mennyiségben állnak a rendelkezésünkre. A képeket számozzuk meg, ha csatolunk hozzá hangot, akkor ezt tüntessük fel (diák és a képek megszámozása módszertani szempontokból fontos).

  8. Törekedjünk mozgófilmek és hangok használatára (természeten, ha témánk ezt lehetővé teszi). A videók és a hangok kattintásra induljonak!

  9. Alkalmazzunk animációkat és áttűnéseket (megfelelő következetességgel), diagrammokat, táblázatokat, WordArtokat, árnyékolásokat és térhatásokat.

  10. Az animáció vagy a grafikai megjelenítés sosem legyen az áttekinthetőség kárára (pl.: az animáció során ne haladjanak át a szövegek, képek másik objektumok felett)

  11. Mondanivalónk alkalmazkodjon a célcsoport értelmi szinjéhez. Ha új fogalmakat használunk, magyarázzuk meg azokat. Egy oldal egységei (mondatok, képek) külön klikkelésre jelenjenek meg (fokozatosság – lehetőség a beszélgetésre). Lapozzuk fel a többi tantárgy tankönyveit is (ötletek, gyermekek szókincse és értelmi szintje).

  12. Keressük a kapcsolatot (korrelációkat) más tantárgyakkal: zene, magyar nyelv, képzőművészet, stb.

  13. Teszteljük bemutatónkat (a saját gépünkön kívül), még legalább egy számítógépen. Használjuk a PowerPoint Előkészítés CD-hez lehetőségét!