Áttűnések beállítása

Előadásunkat látványosabbá tehetjük a diákon megjelenő feliratok, képek animálásával, különféle áttűnési hatások beállításával. A megfelelően alkalmazott animációk vagy áttűnések nemcsak érdekesebbé tehetik előadásunkat, de segíthetnek mondandónk főbb részeinek kiemelésében is.

Az áttűnés a diaváltás során az egyik diaképből a másik diaképbe való átmenet.

Az Áttűnés munkaablak a Diavetítés menü Áttűnés parancsával (Slide Show > Slide Transition) vagy a munkaablak lenyíló menüjének segítségével jeleníthető meg. A kijelölt diák megjelenésekor alkalmazandó hatást az Áttűnés (Slide Transition) munkaablakban, az Alkalmazás a kijelölt diákra (Apply to selected slide) listában választhatjuk ki.

Az áttűnés sebességét a Sebesség (Speed) listában a Lassú, Közepes vagy Gyors (Slow, Medium, Fast) opciók valamelyikének  kiválasztásával szabályozhatjuk. A Hang (Sound) listában az áttűnéskor megszólaló hangot rendelhetünk a diához. Itt beállíthatjuk azt is, hogy a hang folyamatosan ismétlődjön a következő hang (Loop until next sound) vagy dia megjelenéséig.

A Továbbítás (Advance slide) csoportban meghatározhatjuk, hogy a képváltás a felhasználó kezdeményezésére vagy automatikusan történjen. A Kattintásra (On mouse click) jelölőnégyzet bekapcsolt állapotában a felhasználó bármikor a következő diára léphet. Az Automatikus (Automatically after) jelölőnégyzet bekapcsolása esetén a PowerPoint a megadott idő elteltével automatikusan átvált a következő diára.

Minden diaváltáshoz eltérő áttűnést adhatunk meg, de ha az egyik diához beállított áttűnést az összes többi diaképváltásnál is alkalmazni szeretnénk, akkor kattintsunk az Alkalmazás az összes diára (Apply to All Slides) gombra. A beállított áttűnési módot az ikonra vagy a Lejátszás (Play) gombra kattintva tekinthetjük meg. A Betekintő (AutoPreview) jelölőnégyzet segítségével engedélyezzük a kiválasztott áttűnés automatikus bemutatását a Dia ablaktáblán.

Áttűnések beállításai a munkaablakban

FELADATOK

1. Rendeljünk tetszőleges áttűnéseket az elkészített diákhoz

2. Rendeljünk automatikus továbbítást a diánkhoz (45 másodperc)

3. Mentsük el a bemutatót